Het Maatschappelijke Activerings Centrum (MAC) ‘Beej Mooren Naeve’ aan de Jacob van Merlostraat in Horst bestaat dit jaar tien jaar. Al tien jaar vinden er in én vanuit het gebouw diverse maatschappelijke activiteiten plaats. Jaarlijks maken zo’n 300 mensen gebruik van activiteitencentrum dat een initiatief is van maatschappelijke onderneming Rendiz.

In het MAC lopen normaal gesproken – als er geen sprake is van Covid-19 – wekelijks zo’n 130 mensen binnen voor uiteenlopende trajecten en activiteiten. De basis is de open inloop waarbij iedereen kan binnenlopen voor een kop koffie en een praatje. Verder wordt er twee keer per week gekookt, is er een houtwerkplaats, textielatelier djeanZ, een fietsenwerkplaats en worden er taalcursussen aangeboden. Ook begeleidt Rendiz hier mensen bij hun participatie op de arbeidsmarkt. Dat is wat er gebeurt ín Maatschappelijk ActiveringsCentrum ‘Beej Mooren Naeve’ maar de functie van het gebouw is breder. Want Rendiz – de initiatiefnemer van het MAC organiseert ook op andere plekken in Horst activiteiten met deelnemers en vrijwilligers. Zo is er een wandelclub, worden klussen en tuinonderhoud bij mensen thuis verricht, exploiteert Rendiz het strandbad bij de Kasteelse Bossen en er is een horecalocatie en B&B (Staatsie 1866) in het oude station van Horst. Via al deze activiteiten krijgen mensen de kans om actief deel te nemen aan de Horster gemeenschap.

Basis voor honderden Horstenaren
“Want dat is waar het ons altijd om te doen is,” zegt Vivian Kersten van Rendiz. “Mensen, momenten en plekken laten winnen aan waarde. Dat doen we als Rendiz in Horst, Venlo, Peel en Maas en Roermond met activiteiten op het gebied van zorg, dagbesteding, horeca, flexibele woningen en creatieve, culinaire creaties. Het bijzondere aan ‘Beej Moore Naeve’ is dat het écht de spil van alle activiteiten is in Horst. Het is niet alleen een belangrijke plek voor de mensen die dáár binnenlopen, het is ook de basis waarop deelnemers en vrijwilligers van al die andere activiteiten terug kunnen vallen. Daar vinden ze een professional die hen kan helpen, materialen of een goed gesprek met een andere deelnemer of vrijwilliger. Direct bereikt het MAC daarmee zo’n 300 mensen per jaar maar indirect is dat misschien wel het dubbele. Het is heel mooi dat ‘Beej Mooren Naeve’ in tien jaar tijd écht is uitgegroeid tot een plek van waaruit mensen ondersteund worden om tot hun recht te komen. En er is niets mooiers dan dat,” besluit Vivian trots. Er is niets mooiers dan persoonlijkheden zien ontluiken, vertrouwen en geluk zien groeien.”